Kullahalvöns jordar utgörs av gammal havsbotten och har alltid lämpat sig väl för grönsaksodling. Strax utanför Höganäs ligger Steglinge Gård, som drivs av Göran och Gustav Gibrand. Tillsammans med medarbetarna på gården har de odling, packeri och förädling.

Familjen Gibrand kom till gården på 60-talet, men gårdens historia är betydligt äldre. Under tiden man bröt stenkol i gruvorna under Höganäs var den en viktig plats för många. Sedan familjen Gibrand kom till gården är det odling av rotfrukter som har varit huvudverksamheten. Familjen har dock drivit lantbruk mycket längre än så, ja, faktiskt så långt tillbaka man kan se har släkten varit lantbrukare.

Vad odlar ni på åkrarna runt gården?

– Det som alltid har varit huvudgrödorna är svenska rotfrukter, framför allt morötter och rödbetor. Sedan några år tillbaka har vi breddat sortimentet och odlar färgade morötter, runda morötter, mangold, rädisor, palsternackor och färjade betor. Utbudet utvecklas ständigt och vi provodlar nya sorter varje säsong. När det gäller nya sorter eller vidareförädling har vi gärna en dialog med kockar. Att utvecklas tillsammans ger alltid mycket och skapar även en större förståelse för vår verksamhet. Och vi får samtidigt större förståelse för kockarna och deras önskemål.

Ni packar på gården?

Ja, det stämmer. Vi har ett packeri här, vilket gör att vi här på gården också kan packa grannars råvaror och råvaror från andra ställen. När man packar själv, som vi gör, finns det alltid råvaror som blir utsorterade. För att ta tillvara så mycket som möjligt av våra råvaror pressar vi juice av de utsorterade produkterna. Just svinnfrågan är viktig för oss. Många av våra framtidstankar handlar om vad vi ska utveckla och hur vi ska utvecklas för att svinnet ska bli så minimalt som möjligt.

Märker ni som odlare av den gröna trenden?

Ja, det gör vi, men vi vill självklart att konsumtionen av färsk frukt och grönt ska fortsätta att öka. Oavsett färg, form eller typ kommer vi alltid att göra vårt yttersta för att göra det attraktivt och tillgängligt så att fler kan äta mer grönt.

Hur arbetar ni för att lyfta rotfrukterna och grönsakerna?

Vi fokuserar alltid på svenska råvaror, men om vi behöver komplettera med andra råvaror under vissa säsonger för att tillgodose kundernas önskemål gör vi det. Att hitta nya lösningar och innovationer har alltid varit viktigt för oss, liksom att säkerställa bra kvalitet, vara lyhörda och alltid hålla en hög servicenivå. För att uppnå våra kunders krav och vara säkra på att vi förstår deras önskningar och behov tar vi gärna emot besök på gården för att komma fram till lösningar som passar kockarna. Som kock är man också varmt välkommen att göra studiebesök hos oss. Då kan vi visa upp gården, produktionen och råvarans väg genom Steglinge. Den vägen är för övrigt inte lång, då vi har stora delar av odlingen runt gården.