Skira blad från den skånska myllan

Mitt i det skånska, böljande landskapet mellan orterna Teckomatorp och Kävlinge ligger Norrvidinge Boställe. Gården omges av gröna, frodiga åkrar, men det är inte den vanliga spannmålen som spirar. I stället är det salladssorter som rucola, spenat, mâche och mangold som växer på de upphöjda jordbäddarna.

Vi träffar Måns Nordmark, som tillsammans med sin bror Björn idag driver Vidinge Grönt. De är sjätte generationen av familjen Nordmark som driver jordbruket vidare. De är uppväxta på familjegården Södervidinge Gård, som från början likt många andra gårdar odlade spannmål och höll djurbesättning. I början av 80-talet ändrades inriktningen för gården när Per Nordmark la om odlingen till grönsaksodling, och purjolök var länge en av gårdens viktigaste grödor. I mitten på 2000-talet började man odla baby leaf-sorter på Norrvidinge Boställe. Familjen Nordmark var de första odlarna i landet av dessa späda salladssorter, och du kommer kanske ihåg lösviktslådorna med rucola och babyspenat som då nådde butikerna – de var från Vidinge.

Hur odlas salladsbladen?

– Vi gör upphöjda jordbäddar för att fröna ska komma upp från markytan, eftersom det största hotet för salladsskördarna är vatten. Blir jorden för blöt är risken för angrepp från mögelsvamp stor. När bäddarna är färdiga ångas jordytan för att få bort ogräsfrön. Det görs med hjälp av stora plattor med ångande vatten, som når cirka två centimeter ner i jorden. Efter det är bäddarna redo för sådd, och fröna sås tätt. Detta tillsammans med de upphöjda jordbäddarna och vattenångan gör att behovet av kemiska bekämpningsmedel är minimalt under odlingen. Exempelvis rucola har en enorm växtkraft och kan skördas knappt 4 veckor efter sådd, vilket också gör att eventuellt ogräs som finns i bäddarna inte har kraft att ta över. Vi odlar från maj till oktober och under högsäsong skördar vi varje natt. Att skörda på natten när värmen är mindre intensiv och luftfuktigheten är högre ger starkare blad och minskar risken att de ska brytas och ruttna. Efter skörd fräser vi upp jordytan och sår om. Just rucola behöver inte sås om, för dess kraftiga växtstyrka gör att den kan växa om upp till åtta gånger. Självklart är växtperioden lite längre under våren och hösten beroende på sol och värme.

Hur går det till när salladen förpackas?

– Kvalitet har alltid varit det absolut viktigaste för oss och vi eftersträvar alltid att den förpackade salladen ska vara lika bra som osköljd sallad direkt från fältet. Därför kyls bladen ner till 4 °C inom två timmar efter skörd. Därefter genomgår de tre olika bad i vatten som håller 2 °C. Den låga temperaturen är för att bladen ska andas så lite som möjligt. Efter det duschas bladen två gånger, innan de torkas i en uppvärmd tunnel med låg luftfuktighet och kraftig vind, alltså nästan samma väderförhållanden som en sommardag på den skånska slätten. Sedan förpackas bladen i plastpåsar som andas, vilket gör att salladen håller samma goda kvalitet ända fram till konsumtion. Tack vare att allt sker på gården kan det gå så kort tid som fyra timmar från skörd till förpackning.

Hur förvaras baby leaf-blad på bästa sätt?

– Kallt, vid 3–6 °C. Tänk på att inte placera dem på den kallaste platsen i kylen eller direkt på kalla underlag. Och använder du inte hela innehållet kan du återförsluta påsen. För att få bästa hållbarhet, tänk på att förhållandet sallad/luft ska vara ungefär detsamma som i den oöppnade påsen; då kan salladen andas på rätt sätt.

Vad kan ni göra för kockarna och restaurangerna?

– För oss är det väldigt viktigt att ha en öppen och direkt dialog med alla som använder våra produkter. Kommunikation är en grundförutsättning för att vi ska kunna förstå våra kunders krav och verklighet. Vår ambition är att öka grönsakskonsumtionen i Sverige. För att öka denna behöver vi tillsammans sänka de barriärer som finns. Dessa barriärer måste vi identifiera och eliminera tillsammans med våra kunder – och det kan bara ske genom nära samarbete och genom att vi delar med oss av våra kunskaper.