Möt våra odlare

Bakom varje potatis, äpple eller isbergssallad finns det en odlare som skapar de rätta förutsättningar för en riktigt god råvara. Här kan du läsa mer om dem, deras tankar och råvaror.

Gröna smaksättare från Spisa

Innan våren har kommit igång på riktigt lyfter de färska örterna de flesta måltider. Både smakmässigt och för ögat gör de aromatiska örterna stor skillnad.

I skånska Påarp utanför Helsingborg har Spisa fyra växthus. Spisa odlar ekologiska örter och sallader till både restauranger och privatpersoner. Förutom växthusen i Skåne har de också odlingar på Orust och utanför Södertälje. Det innebär att de flesta örter som Spisa säljer i Sverige är odlade här i Sverige.

Läs mer om Spisa här

Skira blad från den skånska myllan

Mitt i det skånska, böljande landskapet mellan orterna Teckomatorp och Kävlinge ligger Norrvidinge Boställe. Gården omges av gröna, frodiga åkrar, men det är inte den vanliga spannmålen som spirar. I stället är det salladssorter som rucola, spenat, mâche och mangold som växer på de upphöjda jordbäddarna. Endast ett par timmar efter skörd packas sorterna för att skickas vidare till dig.

Läs mer om Vidinge Grönt här!

Med fokus på rotfrukter

Kullahalvöns jordar utgörs av gammal havsbotten och har alltid lämpat sig väl för grönsaksodling. Strax utanför Höganäs ligger Steglinge Gård, som drivs av Göran och Gustav Gibrand. Tillsammans med medarbetarna på gården har de odling, packeri och förädling. Det som alltid har varit huvudgrödorna är svenska rotfrukter, framför allt morötter och rödbetor. Sedan några år tillbaka har vi breddat sortimentet och odlar färgade morötter, runda morötter, mangold, rädisor, palsternackor och färgade betor. Utbudet utvecklas ständigt och vi provodlar nya sorter varje säsong.

Läs mer om Steglinge här!

Lyckan i den gröna matlagningen!

Energin, engagemanget och glädjen lyser ur Marcus Hellmanns ögon, samtidigt som han yvigt gestikulerar när vi pratar råvaror, nya provköket, grön matlagning och LEKA. Respekt för råvaran, inspiration och att sprida glädje till kockarna i köket är viktigt för Marcus, liksom viljan och önskan om att förändra till en grönare måltid. När vi kommer in på måltidspedagogik syns det bara ett stort leende. Att få en stund med Marcus är en postiv stund, för de kreativa tankarna fullkomligen flödar och entusiasmen är där varje sekund.

Läs mer om Marcus Hellmann, Everfresh här!

Bra mat närmare - K&G Foodservice

K&G Foodservice är bolaget bakom Köket & Gården, den digitala handelsplatsen för stora som små frukt- och grönt leverantörer. 

Vi gör vårt yttersta för att varje dag se till att ni får frukter och grönsaker som håller bästa kvalitén och som stämmer överens med de smaker ni letar efter till era menyer. 

Vi är noga med att alla våra producenter, stor som liten, är reko. Därför har vi som mål att besöka alla gårdar och odlingar för att se att allt är okej – miljömässigt och etiskt. Samtidigt passar vi på att berätta mer om hur vi ser på bra mat och hur odlaren kan nyttja vår handelsplats på bästa sätt.